Սննդային ալերգենների մեծ ութնյակը․ ներկայացնում է բժիշկ-սննդաբանը

https://eco.am/%d5%bd%d5%b6%d5%b6%d5%a4%d5%a1%d5%b5%d5%ab%d5%b6-%d5%a1%d5%ac%d5%a5%d6%80%d5%a3%d5%a5%d5%b6%d5%b6%d5%a5%d6%80%d5%ab-%d5%b4%d5%a5%d5%ae-%d5%b8%d6%82%d5%a9%d5%b6%d5%b5%d5%a1%d5%af%d5%a8%e2%80%a4-%d5%b6/

«Եթե կասկածում եք, որ հնարավոր է Ձեզ մոտ լինի սննդային ալերգիա, ապա շատ կարևոր է դրա մասին ունենաք ճշգրիտ ինֆորմացիա»,- ասում է բժիշկ-սննդաբան Լիդիա Այվազյանը։

Ըստ սննդաբանի, սննդային ալերգիայի ժամանակ, շատ կարևոր է գտնել կոնկրետ ալերգենը (կոնկրետ մթերքը) և սննդակարգից հանել միայն տվյալ մթերքը, ոչ թե բոլոր սննդային ալերգենները միասին:

«Եվ այսպես, FDA-ի տվյալներով գոյություն ունի շուրջ 160 սննդային ալերգեն: Սակայն դրանց միայն մի փոքր մասն է պատասխանատու ալերգիաների 90%-ի դրսևորման համար»,- փաստում է բժիշկ-սննդաբանն ու առանձնացնում է հիմնական սննդային ալերգենների ՄԵԾ ՈՒԹՆՅԱԿԸ՝

1․ Կաթնամթերք

2․ Ձու

3․ Ցորեն

4․ Գետնանուշ

5․ Ընդեղեն

6․ Սոյա

7. Ձուկ

8․ ծովամթերք։

«Ալերգենների այս ութնյակը հաստատվել է 2004 թ-ին, իսկ 2021 թվականին այս ցուցակին ավելացավ նաև քունջութը»,-տեղեկացնում է բժիշկ-սննդաբանն ու հավելում․ «Եվրոպայի տարածաշրջանում գործում է այլ կանոնակարգ կապված ալերգենների հետ, մեծ ութնյակին և քունջութին ավելացված է ևս 5 մթերք, ընդհանուր դրանց քանակը 14-ն է»,- ասում է սննդաբանն ու թվարկում ավելացված մթերքները՝

1․ Նեխուր

2․ Մանանեխ

3. Լուպին

4․ Սուլֆիտներ

5․ Ծովամթերք՝ խեցեմորթներ, խեցգետնակերպեր:

Թողնել մեկնաբանություն

Ձեր էլ-փոստի հասցեն չի հրապարակվելու։ Պարտադիր դաշտերը նշված են *-ով