Տրանսճարպերի օգտագործումը բարձրացնում է ճարպակալման ռիսկը

https://eco.am/%d5%bf%d6%80%d5%a1%d5%b6%d5%bd%d5%b3%d5%a1%d6%80%d5%ba%d5%a5%d6%80%d5%ab-%d6%85%d5%a3%d5%bf%d5%a1%d5%a3%d5%b8%d6%80%d5%ae%d5%b8%d6%82%d5%b4%d5%a8-%d5%a2%d5%a1%d6%80%d5%b1%d6%80%d5%a1%d6%81%d5%b6%d5%b8/

Սննդակարգում խուսափեք ներառել տրանսճարպեր, քանի որ մասնագետների կատարած ուսումնասիրության համաձայն այն դառնում է տարեկան մոտ 540 000 մահվան պատճառ է։ Ըստ ՀՀ առողջապահության նախարարության հրապարակած տվյալների, տրանսճարպերը  34%-ով մեծացնում են ցանկացած պատճառով մահվան ռիսկը, իսկ  28%-ով մեծացնում է սրտի իշեմիկ հիվանդությունից մահացության ռիսկը։

Այս մահերից կարելի է խուսափել՝ հասկանալով, թե որոնք են տրանսճարպերը:

Տրանսճարպերը` չհագեցած ճարպերն են, որոնք մենք ստանում ենք ինչպես բնական աղբյուրներից, այնպես էլ արդյունաբերական արտադրանքներից:

Արդյունաբերական արտադրության տրանսճարպերի օգտագործումը բարձրացնում է շաքարային դիաբետի, սրտանոթային հիվանդությունների և ճարպակալման  ռիսկը:

Ո՞րն է տարբերությունը հագեցած, չհագեցած ճարպերի և տրանս-ճարպերի միջև և որո՞նք են դրանց աղբյուրները:

Հագեցած ճարպերը պինդ են սենյակային ջերմաստիճանում։ Դրանց աղբյուրներն են` կարագը, պանիրը, արմավենու յուղը, արմավենու միջուկը, մսի յուղոտ կտորները, խոզի ճարպը, կոկոսի արտադրանքները, օրինակ` կոկոսի կաթը և կոկոսի յուղերը և այլ արտադրանք:

Չհագեցած ճարպերը սենյակային ջերմաստիճանում հեղուկ են։ Դրանց աղբյուրներն են արևածաղկի, եգիպտացորենի, գետնանուշի, ձիթապտղի և այլ  ձեթերը,  ձուկը, ծովամթերքը  և այլ արտադրանքը:

Տրանսճարպերը սենյակային ջերմաստիճանում կիսապինդ են: Դրանց աղբյուրներն են՝

1 մարգարինը,

2մասնակի հիդրոգենացված յուղերը,

3․տապակված սննդամթերքները,

4․արագ սնունդը,

5․հրուշակեղենը,

6․կարկանդակները,

7․թխվածքաբլիթները և այլ արտադրանքը:

Փողոցային և ռեստորանային տապակած մթերքները հաճախ պարունակում են նաև արդյունաբերական արտադրության տրանսճարպեր:

Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը խորհուրդ է տալիս սահմանափակել տրանսճարպերի օգտագործումը` ընդհանուր էներգիայի ընդունման 1%-ից պակաս, կամ օրական 2,2 գ-ից պակաս` 2000 կալորիական դիետայի համար:

Հագեցած ճարպերի ընդունումը պետք է կրճատվի մինչև ընդհանուր էներգիայի ընդունման 10%-ից պակաս, իսկ տրանսճարպերինը՝ մինչև ընդհանուր էներգիայի ընդունման 1%-ից պակաս: Արդյունաբերական արտադրության տրանսճարպերը առողջ սննդակարգի մաս չեն և պետք է խուսափել դրանցից:

Eco.am

ԿԱՐԴԱՑԵՔ ՆԱԵՎ

Ասենք Ո՛Չ կեղծ Օրգանական արտադրանքին

Թողնել մեկնաբանություն

Ձեր էլ-փոստի հասցեն չի հրապարակվելու։ Պարտադիր դաշտերը նշված են *-ով